ကတက် ခံတက်
မြန်မာအဘိဓာန် အကျဉ်းချုပ် (၁၉၇၈) မှာ ခံတက်။
၂၀၂၂ ခုနှစ် ဒီဇင်္ဘာလထဲမှာ ခံတက်ချဉ်သုပ်စားကြသည်။ ကောင်းသည်။ တနေ့က ခံတက်ချဉ်တထုပ် လက်ဆောင် အိမ်တိုင်ရာရောက် ပေးတာရသည်။ ကျေးဇူး။
အရင်က မေးပါသည်။ ကျွန်တော်တို့စားနေတဲ့ ဂဒက်ချဉ် အသံထွက်၊ စာလုံးပေါင်းတော့ ကျွန်တော် သေချာမသိလို့ပါဆရာ၊ အခုဆရာပြောတဲ့ ခံတက်ရွက်ကို အချဉ်တည်ထားတာဖြစ်မယ်ထင်တယ်။
ကျွန်တော်လည်းတောသား။ တောစာသာစားပြီး တောအကြောင်းက သိပ်မသိ။ ညံ့ပါဘိ။ လိုက်ရှာပါတယ်။
၁။ သူငယ်ချင်း အမျိုးသမီးဆရာဝန်တယောက်က သူငယ်ချင်းအမျိုးသမီးဆရာဝန်တင်ထားတာကို လှမ်းပြောပြတယ်။ သူငယ်ချင်းအမျိုးသားဆရာဝန်ကလည်း ပါသေးတာ။
ကတက်၊ အရပ်စကားမှာ ခတက်၊ ကတက်၊ ဂဒက်သံထွက်နေကြတယ်။ ကျေးဇူး။
၂။ Crateva manga Family Capparaceae ခံတက်ပင်ပုံပါဆရာ ရွက်မွှာ (မြွှာ) ၃ ရွက်သာပါပါတယ်။ (Kothetnaing Kothetnaingoo) ကျေးဇူး။
၃။ ဝီကီပီးဒီးယာမှာ ဆေးဘက်ဝင်ပုံပါရေးထားပြီး မြန်မာပြည်မှာ စားသုံးတာ မပါ။
၄။ ခံတက် (သို့မဟုတ်) မြန်မာ့ထမင်းဝိုင်းထဲက ဆေးပင်၊ ခံတက်ပင်ကို ကုန်းခံတက်ပင်ဟူ၍လည်း ခေါ်ကြသည်။ ကျေးဇူး။
၅။ ခံတက်ရွက်ကို ပုံမှန်အားဖြင့်ကတော့ အချဉ်တည်ပြီး တို့စားတာ၊ ခံတက်ချဉ်ကို ပါးပါးလှီးလို့ ကြက်သွန်နီ၊ ဆီချက်၊ ပဲမှုန့်၊ ပုစွန်ခြောက်မှုန့်တို့နဲ့ သုပ်စားတာမျိုး အများဆုံးစားဖြစ်မယ် ထင်ပါတယ်။ ကျေးဇူး။
ခံတက်ဆိုတဲ့ တောင်ငူရာဇဝင်လည်း ရှိသည်ဟုဆိုသည်။ ဟုတ် မဟုတ် မည်သူငြင်းမည်နည်း။
ဒေါက်တာတင့်ဆွေ
Comments
Post a Comment